Expertiza MLPAT Cadastru

certificat de edificare

Certificat de edificare a constructiei

Poti inscrie dreptul de proprietate in Cartea Funciara si poti intra in legalitate cu lucrarile obtinand Certificatul de edificare a constructiei, in baza expertizei tehnice MLPAT.

Certificatul de atestare confirma edificarea constructiei / lucrarilor in baza autorizatiei si existenta procesului verbal de receptie incheiat, iar in baza lui, iti poti inscrie dreptul de proprietate asupra constructiei.

In baza Certificatului de atestare a edificarii se atesta stadiul si situatia lucrarilor finalizate si se poate face intabularea in Cartea Funciara. 

Cum te ajuta Certificatul de atestare a edificarii constructiei?

In functie de situatia in care te afli cu lucrarile tale – efectuate fara autorizatie, cu autorizatie si receptie, fara respectarea proiectului sau fara incheierea receptiei – dreptul de proprietate poate fi inscris in Cartea Funciara:

  • Daca constructia sau lucrarile sunt finalizate, adica au autorizatie si receptie incheiate, atunci certificatul va avea ca scop sa ateste ca edificarea constructiei s-a realizat conform cu autorizatia si receptia.
  • Pentru lucrarile efectuate in lipsa autorizatiei mai vechi de trei ani se va emite Certificatul de atestare a edificarii in baza expertizei tehnice cu rol de a constata daca sunt respectate cerintele fundamentale privind calitatea in constructii.
  • In cazul lucrarilor care nu au receptia finalizata dar au autorizatie, certificatul de atestare a edificarii constructiei are rol sa confirme situatia juridica a lucrarilor, iar cu ajutorul lui, iti poti inscrie dreptul de proprietate.

De ce este important sa faci actualizare cadastru apartament, casa / vila, spatiu comercial sau industrial, cand ai efectuat lucrari sau constructii fara autorizatie? Pentru ca te poti lovi de probleme precum:

  • imposibilitatea de a vinde locuinta prin credit
  • imposibilitatea de a incheia acte de dispozitie (vanzare, donatie, partaj, vanzare cu clauza de intretinere)
  • imposibilitatea de a putea schimba destinatia imobilului

Certificatul de atestare a edificarii constructiei este un document care te ajuta in procesul de actualizare cadastru, alaturi de alte documente necesare.

Cum intri in legalitate cu lucrari sau constructii fara autorizatie, prin obtinerea certificatului de edificare a constructiei? Atunci cand construiesti sau efectuezi lucrari fara autorizatie de construire / desfiintare, inseamna ca ai incalcat prevederile art. 1 din Legea 50/1991. Efectuarea lucrarilor se poate face numai in baza obtinerii autorizatiei necesare, conform legii.

Dupa ce ai obtinut Certificatul de atestare a edificarii constructiei in baza expertizei mlpat, lucrarile efectuate au trecut prin procesul de intrare in legalitate, astfel incat iti vei putea inscrie dreptul de proprietate in Cartea Funciara. Din art.37, alin (6) din Legea 50/1991 ne putem informa dupa cat timp se prescrie o constructie fara autorizatie, in conformitate cu art. 31 din Legea 50/1991: trei ani de la data savarsirii faptei.

PREVEDERI DIN LEGEA 50/1991

* Art. 1-> Permite efectuarea lucrarilor de constructii numai in baza obtinerii autorizatiei necesare, dupa caz, de construire sau de desfiintare.

* Art. 37 (5) -> Nu se considera finalizate constructiile efectuate fara autorizatie sau care nu respecta autorizatia, precum si constructiile care nu au receptia efectuata la finalizarea lucrarilor.

* Art. 37 (6) -> Inscrierea dreptului de proprietate in Cartea Funciara se realizeaza in baza Certificatului de atestare care confirma edificarea constructiilor conform autorizatiei si certifica existenta procesului verbal de receptie incheiat la finalizarea lucrarilor.

In cazul lucrarilor efectuate fara autorizatie, mai vechi de 3 ani, dreptul de proprietate in Cartea Funciara se inscrie prin eliberarea unui Certificat de atestare privind edificarea constructiei, in baza unei expertize tehnice MLPAT.

certificat de edificare
certificat de edificare model

Edificarea constructiei, conform Autorizatiei de construire

Pentru lucrarile finalizate, care au la baza autorizatie si Proces Verbal de receptie, autoritatile vor elibera un certificat care sa ateste edificarea constructiei. Rolul acestui Certificat de atestare a edificarii constructiei este sa confirme executarea lucrarilor in conformitate cu autorizatia si incheierea Procesului Verbal de receptie la finalizarea lucrarilor.

Certificatul de atestare privind edificarea constructiei se elibereaza pentru inscrierea constructiei in Cartea Funciara, in conformitate cu art.37 (1) din Legea Cadastrului si a publicitatii imobiliare 7/1996, republicata. Ulterior obtinerii Certificatului de atestare privind edificarea constructiei se va putea efectua cadastrul conform suprafetelor si compartimentarii din realitate, la OCPI. De acest proces se ocupa inginerul topograf. 

Nu ai documentatia cadastrala pentru lucrarile efectuate cu autorizatie si receptie si ai intervenit cu alte modificari fara autorizatie? In aceasta situatie este nevoie sa apelezi la un expert tehnic MLPAT pentru intocmirea expertizei tehnice. Cu ajutorul ei se poate obtine Certificatul de atestare a edificarii constructiei. 

arrow_1.png

Edificarea constructiei fara autorizatie de construire

In cazul in care nu s-a obtinut autorizatie pentru efectuarea lucrarilor, procedura de obtinere a Certificatului de edificare se va aplica conform art.37, alin (6) din Legea 50/1991, caz in care se solicita expertiza tehnica in constructii, intocmita de catre un expert tehnic atestat MLPAT. Se poate face si o verificare la fata locului a lucrarilor efectuate fara autorizatie de catre politia locala, iar in urma inspectiei se intocmeste nota de constatare. 

Unitatea administrativa poate solicita printre actele necesare eliberarii certificatului de edificare, nota de constatare. Nota de constatare este emisa de politia locala si serveste ca dovada de constatare oficiala a incalcarii prevederilor legale prin efectuarea constructiilor sau lucrarilor fara autorizatia necesara. Nota de constatare este intocmita in timpul inspectiei politiei locale la fata locului, respectiv la adresa proprietatii unde s-au efectuat lucrarile pentru care nu s-a obtinut autorizatie.

Cu privire la expertiza tehnica necesara pentru eliberarea Certificatului de edificare pentru lucrari fara autorizatie, aceasta se solicita pentru inspectia si verificarea structurii de rezistenta a cladirii. In expertiza tehnica se trece evaluarea efectuata de expertul tehnic privind starea si calitatea elementelor de rezistenta in urma lucrarilor care s-au efectuat fara autorizatie. 

Dupa cat timp se prescrie o constructie fara autorizatie?

Articolul 31 din Legea 50/1991 ne informeaza dupa cat timp se prescrie o constructie fara autorizatie. Contraventiile si amenzile pot fi aplicate conform prevederilor in vigoare, in termen de trei ani de la data savarsirii faptei. Acesta este termenul in care autoritatile pot initia actiuni legale pentru a aplica masurile de sanctiune impotriva lucrarilor de constructii executate fara autorizatie. Daca lucrarile fara autorizatie sunt mai vechi de trei ani, inscrierea in Cartea Funciara se va efectua prin emiterea Certificatului de edificare a constructiei. In caz contrar, daca lucrarile au fost recent efectuate, se va urma procesul de autorizare a lucrarilor prin eliberarea Certificatului de Urbanism – autorizarea lucrarilor executate fara autorizatie si sanctionate.

arrow_1.png

Ce include serviciul complet de obtinere Certificat de edificare?

Serviciul complet de obtinere a Certificatului de edificare include patru pasi de care ne ocupam, si anume: pregatire acte necesare, pregatire dosar, depunere dosar, ridicare certificat de edificare a constructiei

Obtinerea Certificatului de edificare prin serviciul complet este la momentul actual disponibila in orasul Bucuresti, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6. De asemenea, serviciul poate fi disponibil si pentru localitati / orase din Ilfov, situate in apropierea orasului Bucuresti (ne poti contacta pentru confirmare)

Cum te putem ajuta daca nu esti din Bucuresti / Ilfov?

Proprietatea ta nu este in Bucuresti sau in zonele unde activam in judetul Ilfov cu serviciul complet? Trebuie sa obtii Certificatul de edificare? Te putem ajuta cu o parte din actele necesare eliberarii Certificatului de edificare: expertiza tehnica, memoriu tehnic de arhitectura, Extras de Carte Funciara.

Ia legatura cu noi, spune-ne de ce servicii ai nevoie si noi iti vom spune cum te putem ajuta! 

arrow_2.png
Ne ocupam de actele necesare

Personal atestat, certificat si specializat se ocupa de intocmirea actelor solicitate pentru obtinerea Certificatului de edificare.

Ne ocupam de pregatirea dosarului

Dupa ce toata documentatia solicitata in scopul eliberarii certificatului de edificare este finalizata, ne vom ocupa de pregatirea dosarului pentru primarie.

Ne ocupam de depunerea dosarului

Ne vom deplasa catre institutia necesara pentru depunerea dosarului si vom lua legatura cu autoritatile necesare.

Ne ocupam de ridicarea certificatului

Cand certificatul de edificare este eliberat, vom merge catre institutia necesara pentru a prelua documentul.

Cum te scuteste de griji serviciul de obtinere Certificat edificare?

Scapi de deplasari

O sa te eliberam de sarcinile si de responsabilitatile deplasarilor catre institutii, dar si catre arhitecti, experti, ingineri pentru preluarea sau predarea diferitelor documente necesare.

Ai timp pentru tine

E timpul sa te concentrezi pe alte activitati importante sau pe timpul tau liber, pe timpul cu familia sau cu cei dragi. Pastreaza-ti energia si timpul pentru alte aspecte care au prioritate in viata ta.

Scapi de programari

Uita de grija de a fi prezent la o anumita ora intr-un anumit loc, de grija programarilor pe care trebuie sa le faci, si implicit, de grija ca nu vei putea ajunge unde este nevoie din cauza programului tau incarcat.

Pentru ce tipuri de imobile am obtinut Certificat de edificare?

Apartamente

Am obtinut certificat de edificare in urma efectuarii de lucrari fara autorizatie de construire, pentru actualizare cadastru apartament si intrare in legalitate cu modificari precum construire pereti, demolare camara, debara etc.

Case si vile

Proprietarii au putut actualiza cadastrul si inscrie dreptul de proprietate in Cartea Funciara prin obtinerea certificatului de edificare pentru mansardare fara autorizatie, extindere sau, o situatie mai complexa, pentru executie casa fara autorizatie.

Spatii comerciale si industriale

S-a putut face intrare in legalitate cu lucrari fara autorizatie de construire sau desfiintare in baza obtinerii certificatului de edificare. Modificarile de recompartimentare a spatiului fara autorizatie sunt frecvente in randul spatiilor comerciale si industriale.

certificat de edificare

Acte necesare certificat edificare constructie

Lista cu acte necesare certificat edificare constructie poate fi usor diferita pentru proprietatea ta. Actele pentru eliberarea certificatului de edificare pot fi solicitate in functie de tipul imobilului, tipul constructiilor/ lucrarilor sau in functie de oras / localitate / sector. Frecvent, actele pentru obtinerea Certificatului de atestare a edificarii sunt:

arrow_1.png

Model Memoriu de arhitectura

memoriu tehnic de arhitectura model

Model Nota de constatare

Model Extras de Carte Funciara

Model Aviz Arhitect Sef

Deschide chat
Buna
Cu ce va putem ajuta?
Call Now Button