Expertiza MLPAT Cadastru

autorizatie de construire

Obtine mai usor autorizatia de construire!

Echipa noastra poate obtine autorizatia de construire pentru tine. Atunci cand vrei sa construiesti sau sa efectuezi lucrari de constructii este necesar sa obtii autorizatie de constructie conform art.1 din Legea 50/1991.

Noi te ajutam sa o obtii usor si fara batai de cap, pentru lucrarile tale:

Scapa de grija autorizatiei de construire

Echipa noastra are toti oamenii de care tu ai nevoie pentru eliberarea autorizatiei. Experti tehnici, ingineri, arhitecti, verificatori, cadastristi autorizati ce se pot ocupa de documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire. Persoanele noastre specializate in pregatirea dosarelor, in relatiile cu primariile si institutiile publice fac demersurile in locul tau.

Cu seviciul nostru castigi timp si te poti concentra linistit pe alte activitati

Te coplesesc procedurile formale de obtinere a documentelor? Ai prefera sa obtii autorizatia fara sa fii tu cel care trebuie sa treaca prin toti pasii necesari? Ai un program deja incarcat si esti nelinistit pentru ca trebuie sa iti faci timp si pentru autorizatie? Poti sta linistit, fara griji si fara stres daca alegi sa te ajutam noi, obtinand autorizatia in locul tau.

Cand este necesara autorizatia de construire?

Ai nevoie de autorizatie de constructie cand doresti sa ridici o constructie pe teren, asa cum stipuleaza Legea 50/1991, art.1. Pentru a obtine autorizatie de construire pentru casa, garaj, anexa pe teren (sau orice constructie ce necesita autorizatie) este necesara eliberarea Certificatului de Urbanism si depunerea unui dosar cu planuri, avize si documentatii necesare pentru proiectul de ridicare a constructiei. Atat de eliberarea Certificatului de Urbanism, cat si de actele pentru autorizatie si obtinerea ei se poate ocupa echipa. 

Daca vrei sa extinzi constructia existenta sau ai in plan sa realizezi lucrari de renovare ce implica modificari de construire iti trebuie autorizatie. Atunci cand se aduc schimbari planului initial, atat cladirilor rezidentiale cat si comerciale sunt necesare autorizatii de construire pentru lucrari de constructii precum: extindere cu mansarda, cu terasa, cu bucatarie de vara, extindere hala, spatiu de depozitare si altele. 

Pentru schimbare de destinatie este necesara autorizatia de constructie? Da, poate fi necesara autorizatia pentru a se asigura ca lucrarile de construire respecta reglementarile aprobate prin lege, pentru destinatia respectiva. Daca vrei sa faci schimbare de destinatie in imobil, dar nu intervii cu lucrari de construire / modificari, conform art 11 din Legea 50/1991, atunci nu trebuie sa obtii autorizatie.

Vrei sa modifici dimensiunea sau configurantia fatadei? Pentru schimbarea fatadei avea nevoie de autorizatie, intrucat acest tip de lucrari implica modificari asupra elementelor constructive de fatada si asupra dimensiunilor deschiderilor la fatada (ferestre, usi, elemente decorative). De asemenea, daca vrei sa adaugi un balcon sau o terasa la fatada, ai nevoie de autorizatie. 

Exemple de anexe sau de constructii adiacente pentru care poate fi necesara autorizatie de constuctie: construire garaj sau carport (pergola), magazie sau depozit, atelier sau studio, anexa pentru animale, spatiu pentru activitati comerciale. 

Vrei sa schimbi materialul tamplariei? Vrei sa schimbi latimea, inaltimea, forma ferestrei sau a usii? Pentru aceste tipuri de modificari trebuie sa ai la baza autorizatie de construire, in conformitate cu legea.

PREVEDERI DIN LEGEA 50/1991

Lege autorizatie de constructie

* Art. 1 -> Permite efectuarea lucrarilor de constructii numai in baza obtinerii autorizatiei necesare, dupa caz, de construire sau de desfiintare.

0733.479.973

0723.095.532

Autorizatie de construire
Autorizatie de construire

Pasul 1 pentru eliberarea autorizatiei de constructie

Autorizatia de construire se elibereaza dupa ce obtinem pentru tine Certificatul de Urbanism. Eliberarea lui reprezinta un pas prealabil in acest scop, pentru ca ofera informatii si orientari pentru dezvoltarea constructiei / lucrarilor de construire. Acesta se elibereaza de catre autoritatea competenta responsabila cu urbanismul si constructiile, de regula, primaria locala. Rolul certificatului de urbanism este sa funizeze informatii preliminare cu privire la reglementarile de urbanism aprobate in zona, pentru un proiect specific: construire casa, terasa, constructie anexa, extindere, modificari de compartimentare etc. 

Prin eliberarea lui, proprietarul afla in ce conditii poate construi si care sunt indicatiile de care trebuie sa tina cont, in functie de RLU (Regulamentul Local de Urbanism). Un Certificat de Urbanism nu reprezinta o autorizatie de construire in sine. Autorizatia de construire necesita pregatirea si depunerea unei documentatii complete – avize, proiecte, acte. Documentatia necesara pentru eliberarea autorizatiei se regaseste in certificatul de urbanism eliberat. Daca vrei sa vezi cum arata un model certificat de urbanism, regasesti mai jos doua exemplare obtinute de noi.

arrow_1.png

De ce ai nevoie de Certificat de Urbanism pentru autorizatie?

Asigura executarea lucrarilor in conformitate cu reglementarile urbanistice

Cu ajutorul emiterii Certificatului de Urbanism vei cunoaste informatii cu privire la reglementarile urbanistice, restrictiile care se aplica in zona in care este incadrata proprietatea si conditiile de care trebuie sa tii cont pentru demararea lucrarilor. In certificatul de urbanism se pot regasi informatii cu privire la destinatia permisa, coeficientii POT si CUT, inaltimi maxime admise, infrastructura necesara etc.

Face cunoscuta lista privind acte autorizatie de constructie

Certificatul de Urbanism eliberat va contine proiecte, avize si acte necesare autorizatie de constructie, toata documentatia pe care trebuie sa o pui la dosar pentru obtinerea autorizatiei. Certificatul de Urbanism poate fi necesar si pentru a obtine alte avize sau acte, in functie de lucrarile tale.

Realizarea lucrarilor in conditii juridice, legale si adminstrative

In masura in care lucrarile respecta conditiile si reglementarile aprobate si se realizeaza tinand cont de prevederile admise si interzise, proiectul este oportun din punct de vedere urbanistic. Este important ca orice constructie sa se alinieze la planurile si reglementarile solicitate de autoritati si sa respecte intocmai proiectul. In caz contrar, pot aparea consecinte legale, precum amenzi si sanctiuni sau chiar demolarea sau modificarea lucrarilor.

Model Certificat de Urbanism obtinut de echipa

Iata cum arata un certificat de urbanism obtinere autorizatie de constructie: 

Model Certificat de Urbanism obtinut de echipa

Iata cum arata un certificat de urbanism pentru intrare in legalitate constructii fara autorizatie:

Autorizatie de construire

Cine emite autorizatia de construire?

Autorizatia de construire este emisa de regula de catre autoritatile locale responsabile cu reglementarea si gestionarea lucrarilor de constructii in zona de care apartine proprietatea. In Bucuresti, autorizatia de construire poate fi eliberata de primaria locala, pentru Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6 sau de catre Primaria Municipiului Bucuresti. 

Taxa autorizatie de constructie

Vrei sa stii cat costa autorizatia de constructie? In Certificatul de Urbanism vor fi mentionate taxele ce trebuie achitate, doua dintre cele mai solicitate taxe fiind taxa OAR si taxa AC (taxa autorizatie de constructie). Pentru calculul celor doua taxe se obtine un Deviz General care determina valoarea estimativa a lucrarilor de construire. Vei afla cat costa autorizatia de constructie prin calculul taxelor in devizul general, pe baza formulelor de calcul specifice. 

Acte autorizatie de constructie

Ce acte pot fi necesare pentru obtinere autorizatie de constructie?Documentatia necesara va fi specificata in certificatul de urbanism eliberat. Se pot solicita diferite proiecte, avize si documentatii in functie de tipul lucrarilor. 

Expertiza MLPAT, documentatia DTAC, referate de verificare sunt acte ce trebuie obtinute frecvent de catre proprietari. Se pot solicita si avize de amplasament si acorduri precum salubritate, canalizare, apa, gaze naturale, securitatea la incendiu, protectia civila, sanatatea populatiei etc.

Pentru eliberarea autorizatiei se va achita si taxa autorizatie de constructie, solicitata de cele mai multe ori alaturi de taxa de timbru OAR sau taxa timbru arhitectura.

arrow_2.png
Expertiza MLPAT

Expertiza MLPAT este efectuata de un expert tehnic si este necesara pentru evaluarea structurii de rezistenta.

Documentatie DTAC

Proiectul DTAC cuprinde partea de rezistenta, arhitectura si instalatii, realizate de catre ingineri si arhitecti.

Referate de verificare

Verificatorul de proiecte se ocupa de referatele de verificare solicitate in Certificatul de Urbanism.

Arhitectura DTAC - autorizatie de construire

memoriu tehnic de arhitectura model

Model Referat verificare - autorizatie de construire

Exemple situatii pentru care am obtinut autorizatie

Iata cateva exemple de constructii si lucrari de constructii pentru care ne-am ocupat de pregatirea listei cu acte necesare pentru autorizatie de constructie.

Obtinere autorizatie construire si / sau inchidere balcon
Autorizatie de construire
Obtinere autorizatie pentru executare modificari in apartament sau casa
Autorizatie de construire
Obtinere autorizatie pentru construire anexe / terase / garaj
Autorizatie de construire
Modificari interioare apartament si casa - fara autorizatie, sanctionate
Extindere sau mansardare casa - fara autorizatie, sanctionate
Modificari interioare / exterioare - spatii comerciale si industriale

Ce se intampla daca construiesti fara autorizatie?

Executarea de lucrari de constructii fara autorizatie este nelegala, exceptie facand lucrarile prevazute in baza art 11. din Legea 50/1991 care pot fi efectuate fara obtinere autorizatie. Daca efectuezi lucrari de constructii fara autorizatie, poti suporta consecinte precum:

Poti lua amenda pentru constructie fara autorizatie sau pentru efectuarea de lucrari fara autorizatie. Se pot aplica amenzi substantiale pentru efectuarea de lucrari de constructii fara autorizatie sau care nu respecta autorizatia. Amenda pentru constructie fara autorizatie poate fi impusa in functie de complexitatea proiectului de constructii si de alte aspecte pe care autoritatile le au in vedere.

Fie ti se poate cere sa demolezi partial lucrarile, fie complet, fie ti se poate solicita sa aduci la starea initiala constructia. Atunci cand lucrarile sunt nelegal efectuate, fara autorizatie si cu constatarea ca nu respecta reglementarile si cerintele privind calitatea in constructii, nu este posibila autorizarea lucrarilor prin obtinerea Certificatului de edificare sau de Urbanism.

Eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru emiterea autorizatiei are mai multe scopuri, printre care sa informeze cu privire la restrictiile de construire din zona, limitele ce trebuie respectate, coeficienti POT si CUT etc.

Fara autorizatie de construire si certificat de urbanism nu vei sti daca lucrarile tale respecta regulamentele si planurile urbanistice, conditiile privind executarea lucrarilor si limitele admise. Prin urmare, poti primi ordin de demolare partial sau complet. 

Te vei confrunta cu dificultati la vanzare. Banca nu acorda credit ipotecar si solicita expertiza MLPAT intocmita de un expert tehnic MLPAT. Mai mult, nu iti poti asigura proprietatea si exista chiar posibilitatea de a primi refuzul companiilor de utilitati sa furnizeze servicii pentru o constructie ce nu are la baza autorizatie.

Nerespectarea autorizatiei sau executarea unor constructii / lucrari de constructii fara autorizatie poate pune in pericol siguranta proprietatii tale, siguranta cladirilor vecine si siguranta civila a locuitorilor. De aceea, evaluarea expertului tehnic prin Expertiza MLPAT este esentiala si solicitata in astfel de situatii, pentru ca aduce concluzii cu privire la integritatea structurii de rezistenta. 

Tragand linie, efectuarea de lucrari fara autorizatie de constructie sau cu nerespectarea proiectului te costa bani, timp si energie. Tu esti cel care suporta toate cheltuielile implicite, fie ca trebuie sa platesti amenzi si taxe, sa demolezi constructia sau sa faci intrare in legalitate. Inainte de a incepe un proiect, fie ca vrei sa ridici o constructie de la 0 sau sa efectuezi lucrari de constructii in proprietate, este importanta obtinerea autorizatiei de constructie pentru conformitatea legala, siguranta proiectului, siguranta civila, precum si din considerente materiale. 

PREVEDERI DIN LEGEA 50/1991

CAPITOLUL III – Raspunderi si sanctiuni

* Art. 24, pct.a-> Executarea fara a obtine autorizatie de constructie / desfiintare sau fara a respecta prevederile acesteia pentru lucrarile ce necesita autorizatie si care nu se incadreaza in exceptiile prevazute prin lege, constituie infractiune ce se pedepseste.

Amenda constructie fara autorizatie

Daca ai fost amendat in timpul efectuarii lucrarilor pentru lipsa autorizatiei necesare, este posibil ca autoritatile sa solicite oprirea lucrarilor, autorizarea prin procesul de eliberare a Certificatului de Urbanism si realuarea constructiei doar dupa platirea amenzii si dupa ce autorizatia necesara este obtinuta. 

0733.479.973

Autorizatie de construire

Lucrari fara autorizatie de constructie

Cu ajutorul Certificatului de Urbanism se poate realiza autorizarea de lucrari executate fara autorizatie de constructie si sanctionate de catre autoritati. Daca ai construit sau ai modificat recent o proprietate, fara autorizatia necesara, calea de intrare in legalitate este eliberarea unui Certificat de Urbanism, in scopul autorizarii, a aducerii lucrarilor in conformitate cu prevederile legale si urbanistice. Certificatul de urbanism va include documentatia necesara pentru autorizarea lucrarilor efectuate fara autorizatie – acte, planuri, avize, studii, acorduri. Mai jos am atasat un model pentru a vedea cum arata un certificat de urbanism pentru lucrari executate in lipsa autorizatiei necesare.

Lucrarile demarate fara autorizatie de constructie, care au o vechime mai mare de trei ani, necesita obtinerea Certificatului de atestare a edificarii , in baza expertizei tehnice MLPAT, conform Legii 50/1991, art.37, alin.6. Certificatul de edificare este necesar la inscrierea dreptului de proprietate in Cartea Funciara si ulterior, la actualizarea documentatiei cadastrale. 

Vrei sa obtii Certificatul de Urbanism sau Certificatul de edificare cu ajutorul nostru? Ne vom ocupa de toti pasii necesari, in timp ce tu te poti ocupa linistit de programul tau de zi cu zi.

arrow_1.png
Autorizatie de construire

Lucrari efectuate cu autorizatie, fara Proces verbal de receptie

Daca ai efectuat lucrarile cu autorizatie, dar la finalizarea lor nu ai incheiat Procesul Verbal de Receptie sau nu ai respectat proiectul autorizat, este nevoie de o expertiza MLPAT pentru evaluarea conformitatii si calitatii lucrarilor cu normele in vigoare si cu respectarea cerintelor fundamentale in constructii, pentru cerinta „rezistenta mecanica si stabilitate”. Expertul tehnic poate identifica neconformitati structurale care pot pune in pericol siguranta constructiei si a locuitorilor, de aceea concluzia expertizei tehnice este importanta si este solicitata de autoritati.

Se poate solicita Expertiza MLPAT si in situatia in care lucrarile sunt executate cu autorizatie, Procesul verbal de receptie este incheiat, dar proprietarul nu a efectuat sau nu a actualizat cadastrul, aducand in timp alte modificari in proprietate, fara autorizatie.  

Expertiza MLPAT pentru obtinerea autorizatiei de construire

Expertiza MLPAT solicitata in Certificatul de Urbanism, in documentatia necesara obtinerii Autorizatiei de construire se intocmeste pentru evaluarea lucrarilor de catre un expert tehnic, inainte de a fi efectuate. Expertiza tehnica este necesara pentru lucrarile propuse intrucat asigura ca proiectul va indeplini cerintele stabilite prin lege, privind calitatea executarii constructiilor. Un expert tehnic atestat MLPAT verifica proiectul propus din punct de vedere structural si, daca este cazul, intervine cu recomandari de executare pentru realizarea unei constructii / lucrari sigure. 

arrow_1.png

Cum te putem ajuta noi?

Te ajutam cu consultanta

Primul pas pe care il vom face impreuna este sa discutam despre situatia si lucrarile tale. Daca situatia ta necesita alte proceduri in afara de cele de care ne ocupam, te vom indruma pentru rezolvarea acesteia.

Te ajutam cu servicii complete

Pentru orasul Bucuresti, am pus la dispozitie serviciul complet de obtinere a certificatului de urbanism si de edificare, precum si serviciul de obtinere autorizatie constructie. Daca nu esti din Bucuresti te putem ajuta cu acte ce tin de eliberarea lor.

Personal specializat, certificat si atestat

De intocmirea documentelor se ocupa persoane atestare si certificate profesional, ingineri, experti tehnici, arhitecti, verificatori de proiecte specializati pe exigentele solicitate.

Cele mai frecvente intrebari

Un Certificat de Urbanism are o valabilitate de regula de 12 luni, putand fi prelungit cu inca 12 luni de zile la solicitarea proprietarului. De asemenea certificatele pot avea valabilitate de 6 luni sau de 24 de luni. Valabilitatea Certificatului de Urbanism este mentionata in cadrul documentului. Iata o formulare oficiala a autoritatilor cu privire la valabilitate, extrasa dintr-un Certificat de Urbanism obtinut de echipa: "prezentul certificat de urbanism are valabilitate 24 de luni de la data emiterii, putand fi prelungit conform art.40, alin (1) din Normele metodotologice de aplicare a Legii, 50/1991, la cererea titularului formulata cu cel putin 15 zile inaintea expirarii acestuia. 

Daca vrei sa stii pe cat la suta din suprafata terenului se poate construi, trebuie sa afli POT si CUT si POT si CUT maxim admis in zona in care este incadrata proprietatea ta. Poti folosi calculator POT si CUT, pentru a afla valorile coeficientilor. Indicatorii urbanistici maximi POT si CUT se pot regasi in Certificatul de Urbanism eliberat. 

Aproximativ o luna de zile este termenul de eliberare al unui Certificat de Urbanism. Acest termen poate sa difere in functie de institutia care emite certificatul.  

Aproximativ 1-2 zile lucratoare este termenul de intocmire a Expertizei MLPAT.

Autorizatie de construire
Deschide chat
Buna
Cu ce va putem ajuta?
Call Now Button